Wat is de maximale snelheid die in mag rijden met een aanhangwagen?

De maximale snelheid van een auto met aanhangwagen in Nederland bedraagt 90km/uur.

Deze maatregel geldt voor aanhangwagens met een toegestane massa (gewicht aanhangwagen + belading) van niet meer dan 3500 kg. Is de aanhangwagen inclusief belading zwaarder dan 3500 kg dan geldt op auto(snel)wegen de ‘normale’ maximum snelheid van 80 km/u.
In het buitenland gelden per land andere regels.

Wanneer is een achteruitrijlicht voor mijn aanhanger nodig?

Sinds juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting.

Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag. Aanhangers met een lengte van meer dan zes meter dienen twee achteruitrijlampen te voeren en mogen er zelfs vier voeren. Om deze verlichting te laten werken is een 13-polige stekker van belang. Het trekkend voertuig moet tevens voorzien zijn van een 13-polige aansluiting, want bij gebruik van een koppelstuk wordt de achteruitrijverlichting uitgeschakeld.

Bovenstaande geldt alleen voor aanhangwagens die na juli 2011 zijn aangekocht.

Bandenspanning aanhanger en paardentrailer

Een juiste bandenspanning van een aanhangwagen zorgt dat de aanhangwagen of paardentrailer beter remt en minder slingert op de weg. De slijtage is minder en de kans op een klapband is aanzienlijk minder. Uiteindelijk is dit ook belangrijk voor de levensduur van de aanhangwagen. Trailer kopen of aanhanger huren? Bekijk het schema hieronder.

De druk voor de band staat vaak PSI (Pounds per Square inch) op de band zelf.

Bandenmaat: Bar: PSI:
165/50 R13 2.7 39.2
185/70 R13 2.7 39.2
175 R14 4.5 65.3
185 R14 4.5 65.3
195/50 R13 6.2 89.9
195/50 B10 6.2 89.9
195/55 R10 6.2 89.9
195/65/15 4.5 65.3
19 R14 4.5 65.3

1 bar = 14.5 PSI
100 PSI = 6.9 bar

Waarom de bovag onderhoudsbeurt voor je aanhangwagen?

De BOVAG Onderhoudsbeurt is een keuring en onderhoudsbeurt ineen. Een gecertificeerde keurmeester controleert alle belangrijke onderdelen van je aanhangwagen, in totaal zo’n 50! Zo weet je zeker dat bijvoorbeeld je kipper voldoet aan alle wettelijke eisen. Ook voor je VCA-certificering moet je aanhangwagen aantoonbaar goed onder houden zijn. De BOVAG-vakman weet als geen ander dat je als hovenier of aannemer wilt kunnen vertrouwen op je gereedschap, zoals je aanhangwagen.

Indien nodig voert de BOVAG-vakman vervolgens direct onderhoud uit, zodat je snel weer veilig op weg kunt. Voor een professionele onderhoudsbeurt hoef je nooit ver te rijden: met een uitstekende landelijke dekking is de BOVAG-vakman altijd in de buurt. De BOVAG Onderhoudsbeurt biedt je dubbele zekerheid. Niet alleen voorkom je dat je stil komt te staan; ook krijg je garantie op eventuele onderhoudswerkzaamheden.

Plan hier een onderhoudsbeurt  voor uw aanhangwagen in

Wanneer heb ik een BE rijbewijs nodig voor een aanhangwagen?

Het rijbewijs E achter B is verplicht als de combinatie (auto met aanhanger) waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750 kg.

Welke aanhangwagen met rijbewijs B?
Als het ledig gewicht plus het laadvermogen van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kg uitkomen. De aanhanger maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) is of als de aanhanger meer dan 750 kilo weegt de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (ledig gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Welke merken aanhangers biedt Peters Aanhangwagens?

Peters Aanhangwagens beschikt over ca. 6000m² showroom waar u verschillende merken kunt bekijken. Hiermee is Peters Aanhangwagens een van de grootste van Nederland. Ook zijn de aanwezige modellen zijn direct uit voorraad leverbaar.

U kunt bij Peters Aanhangwagens kiezen uit de volgende Aanhangers en Paardentrailers:

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhangwagen te mogen rijden?

Voor het rijden met een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg is rijbewijs B voldoende, ook als de totale massa boven 3500 kg uitkomt.

Wanneer heb ik rijbewijs E nodig?

Rijbewijs E is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750 kg.

Voor het rijbewijs E heb je geen apart theoriecertificaat nodig. Er moet wel een praktijkexamen afgelegd worden bij het CBR.

Welke eisen zijn er voor het behalen van rijbewijs E?

Voor het behalen van je rijbewijs E dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B. Een extra theorie-examen is niet noodzakelijk.
Alle eisen voor rijbewijs E:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • In het bezit zijn van een rijbewijs B
  • Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger